Piwo wraca do stolicy
Warzelnia piwa to takie miejsce w browarze, gdzie wszystko się zaczyna. To tu przygotowuje się tak zwaną brzeczkę – mieszaninę wody, słodu i chmielu, którą dopiero później poddaje się fermentacji. By powstała brzeczka, najpierw rozdrabnia się słód, potem przygotowuje z niego zacier, następnie zacier filtruje, aby uzyskać sklarowaną brzeczkę. Następnie brzeczkę wraz z chmielem gotuje się w kotłach, filtruje w kadzi wirowej i schładza. Tak powstaje tzw. brzeczka nastawna, która w połączeniu z drożdżami zaczyna fermentować, ale to dzieje się już w innej części browaru – fermentowni.
Imponująca, czteropiętrowa Warzelnia Browarów Warszawskich to największy zachowany budynek zakładów. Główny korpus zabytkowego budynku powstał w latach 80. XIX w. Prostokątny, rozległy obiekt został niemalże całkowicie ogołocony z detali historycznych podczas powojennej odbudowy, ale układ okien i podział elewacji nadal świadczy o jego wieku. A skala budynku i puste miejsca po ogromnych kadziach dają niezłe wyobrażenie o imponującej produkcji w tym miejscu.