Zadzwoń: +48 22 120 23 52

Rzeczy wielkie
dzieją się tutaj od dawna

Browary Warszawskie – na ich terenie
wydarzyło się więcej dobrego, niż w historii niejednego miasta

Wola już w XVIII w. pachniała słodem

Na warszawskiej Woli działało wtedy mnóstwo małych, rzemieślniczych browarów. Stare zapisy podają, że na jednej tylko ulicy Grzybowskiej – na 45 domów murowanych, dworków i domów drewnianych – było aż 10 browarów.

W kwartale zajmowanym przez dzisiejsze Browary Warszawskie, na ulicy Krochmalnej 61, istniał jeszcze do końca XVIII w. browar Stenclów. W pierwszej połowie XIX w. w północno-wschodniej części obecnego terenu powstały niewielkie drewniane budynki browaru Ludwika Suchockiego.

Obszar, gdzie rozwijał się później słynny browar Haberbusch i Schiele, ma bardzo długą tradycję browarniczą. W samych zabudowaniach browaru znalazły się znacznie starsze warstwy i fragmenty dawnych budowli browarnych.

  • Patronat honorowy

  • Partner