Zadzwoń: +48 22 120 23 52

Rzeczy wielkie
dzieją się tutaj od dawna

Browary Warszawskie – na ich terenie
wydarzyło się więcej dobrego, niż w historii niejednego miasta

Genealogia warszawskich browarników

Kim byli założyciele legendarnych browarów, którzy stworzyli od podstaw ogromny koncern browarniczy i przyczynili się do rozwoju warszawskiego przemysłu? Konstanty Edward Schiele (1817–1886) urodził się w Warszawie i był synem fabrykanta powozów Burcharda Schielego, pochodzącego z niemieckiego księstwa Reuss. Praktyki odbył w browarze Schöffera i tam właśnie poznał majstra Błażeja Haberbuscha (1806–1878). Haberbusch przybył do Warszawy także z Niemiec, by produkować piwa bawarskie. Natomiast Henryk Klawe, ich teść, przybył do Warszawy w 1811 r. z małej miejscowości na Pomorzu. Tu zajął się prowadzeniem piekarni. W następnych latach pełnił funkcję starszego w warszawskim cechu piekarzy.

Łączyły ich nie tylko niemieckie pochodzenie, więzy rodzinne (starsza córka Anna Maria Klawe wyszła za mąż za Haberbuscha, natomiast młodsza Dorota – za Schielego), ale również ewangelicko-augsburskiego wyznanie. Firmę prowadzili od samego początku jako interes rodzinny, dziedziczony z ojca na syna, i nawet jej późniejsze przekształcenia oraz rozwój przedsiębiorstwa jako ogromnej spółki akcyjnej nie zmieniły jej rodzinnego rdzenia.

Ale po kolei: w 1866 r. symbolicznie wygasa linia Klawego w spółce, gdy teść wycofuje się z aktywnej pracy, a jego schedę przejmują w całości zięciowie. Jedenaście lat później, w 1877 r., Błażej Haberbusch, na rok przed śmiercią, zarządzanie firmą odstąpił swoim trzem synom: Henrykowi, Karolowi i Aleksandrowi. A w 1886 r. do browaru weszło drugie pokolenie Schiele: Feliks, Kazimierz Ludwik i Karol.