Zadzwoń: +48 22 120 23 52

Rzeczy wielkie
dzieją się tutaj od dawna

Browary Warszawskie – na ich terenie
wydarzyło się więcej dobrego, niż w historii niejednego miasta

Silnik parowy w XIX w. całkowicie zmienia browarnictwo – siłę ludzkich mięśni zastępuje maszyna, dzięki czemu produkcja może rosnąć w astronomicznym tempie. Skalę mechanizacji produkcji piwa z dumą opisują ówczesne źródła. W katalogu wystawy rolniczej, na której w roku 1885 prezentował się browar Haberbusch i Schiele, czytamy:

„W roku 1876 wprowadzono jako motor lokomobilę w sile 6-ciu koni do pompowania wody i śrutowania słodu, w tymże roku wybudowano trzypiętrową słodownię, przerabiającą rocznie do 12 tysięcy korcy jęczmienia. W roku 1882 wybudowano studnię artezyjską, poruszaną za pomocą pompy parowej. W 1884 wystawiono Browar według najnowszych wynalazków i ulepszeń na tem polu, jako też fermentacyę i lodownię, również powiększono słodownię do produkcyi 20-tu tysięcy korcy jęczmienia. Wszystkie oddziały fabryki są poruszane siłą parową stałej maszyny o sile 20-tu koni”.